Výstava obrazů architekta George Wishe/ Jiřího Vrbíka

01.04.2015 00:00

V dubnu a květnu vás zveme na na výstavu obrazů architekta George Wish/ Jiřího Vrbíka

K vidění budou jeho kresby Přerova a okolí.

Dlouhodobě se zabývá tématikou městské krajiny. Ve svých raných pracích byl stržen proudem realismu. Obrazy z tohoto období jsou ztvárněny v dokonalých barevných harmoniích a tvarovém souladu. Po čase opustil tuto linii a své vidění světa se snažil zachytit v abstraktních formách. Toto období přineslo řadu pozoruhodných děl.

V současné době se jako ve spirále vrací zpět k prvopočátkům své tvorby, blíže k realismu, který však posouvá do střídmé až primitivní formy. Kresby z tohoto období ukazují zákoutí měst a venkovské krajiny v reálné podobě vytříbenými a jednoduchými tahy ve výrazové zkratce. Každá čára je vedena svébytným způsobem, který v sobě skrývá nálady, vzpomínky a dávné příběhy utajené za zdmi.

Cílevědomě se začal věnovat malování ve svých třinácti letech veden svou matkou, nadanou amatérskou výtvarnicí, žákyní přerovského malíře Ladislava Kořínka. V raných „dílkách“ zachycoval okolní krajinu a příběhy dětství. Zásadní vliv na jeho umělecký vývoj měla učitelka kreslení na základní škole v Přerově, paní Marie Hrdinová. Ta objevila jeho talent a dala mu první základní kámen uměleckého sebevědomí. Díky tomuto osudovému setkání se rozhodl po dokončení studia na strojní průmyslovce v Přerově ke studiu architektury v Praze, které spojovalo technické i umělecké požadavky.

Pracuje ve své architektonické kanceláři, kterou založil v roce 1990.
Ateliér – Okrouhlá Radouň a Lipník n/B.

Vystavuje v galeriích:

Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Třeboň, Olomouc, Přerov, Brno, Freistadt a Hamburk.

 

Vyhledávání